Veškeré texty či pouze jejich části uvedené k produktům lze použít pouze na základě písemného souhlasu e-shopu www.dharma888.cz
Čaj - Assam
Kategorie: | Meditace - Dary matky přírody |
---|---|
Hmotnost: | 0.03 kg |
Assam je tajemný název pro čajového pomocníka, který se svojí skrytou silou přichází v péči o tělo, duši i mysl. Nejen jógoví praktikanti znají tento pozoruhodný mok se zajímavou historií, ale i lidé v klubu přátel čajové pohody.
Jsou to především jeho účinky, které se snoubí s duchovním světem a skrytě vedou nejen k podstatě smyslů, ale i řešení neduhů ke každé bytosti. Původ této zdravé pochutiny směřuje k severovýchodu Indie, kde se rozprostírá stát Ásám.
Tamní obyvatelé jsou velice zdatní pěstitelé, ale pyšní se i na poli ochránců přírody v místním Národním parku, který je pod ochranou světového dědictví, neboť se v něm nachází ohrožené druhy zvířat.
Jako každá země, v tomto případě Indie, i tato byla historicky spjata s pokusy o zabrání území, o které se invazně pokusila nejdříve velmi rozsáhlá Mughalská říše. Byla to však britská kolonizace, která indické oblasti vládla na základě britských královských listin.
To umožnilo převzetí kontroly a práv na území Britské východoindické společnosti, proto se toho času užívalo názvu Britská Indie. Ta později připojila území k Bengálské rezidenci, kde následně vznikla Ásámská provincie.
V roce 1947 došlo k rozdělení Indie a Ásám se zapsal jako nezávislý stát. Bohužel i v dnešní době jsou zmínky o pokusech převzít moc ze strany nejmenované organizace, která hlásá nezávislost země bez vlivu zahraničí.
Tato organizace byla v roce 1990 zakázána Indickou vládou, neboť její počiny se řídí bojem k ovládnutí území.
Jak již bylo výše zmíněno, čajové impérium vzniklo díky kolonizaci Britů. Zásluhu na něm měl zarytý botanik skotského původu Robert Bruce, který byl vyslán Britskou východoindickou společností na výpravu do provincie Ásám k možnosti vyhledání nových a vhodných lokací pro pěstování čaje.
Díky ásámskému šlechtici jménem Dewan se Bruce seznámil s místní komunitou Singhpo, jež pochází od řeky Brahmaputra v úpatí Himaláje.
Zájem Bruce o toto místo a komunitu byl prostý, neboť místní byli první, kteří na tomto území použili divoký čaj jako možnost pitného nápoje.
Ovšem původ rostliny není tak přímočarý, neboť je zahalen tajemstvím. Jde tedy pouze o domněnku, že rostlina byla dovezena z Yunanu, kde čajovníky pěstují.
Bruce požádal komunitu o vzorky semen i rostlin pro hlubší prozkoumání, což pro botanika hledajícího objev bylo určitě velké dobrodružství. Bohužel neblahé okolnosti mu již neumožnily vše důkladně prozkoumat.
O tuto možnost žádal Bruce před svým skonem svého bratra. Tak, jak to bývá, touha po zisku byla silná a tlak britské společnosti narůstal. Proto se na území dováželi čínští čajoví pěstitelé, kteří se pokoušeli tamní druh křížit s čínským čajovníkem, ovšem bez úspěchu.
Bratr zesnulého Roberta Bruce se pokusil na pozemku Sadia v Assamu vysadit původní druh věnovaný domorodci. S pomocí čínských pomocníků se jim podařilo vypěstovat čajovník.
Vzorky vypěstovaného čaje byly předány Čajovému výboru a semena potají bratr Bruce odeslal do Kalkaty, kde byla vážená botanická zahrada. Ta učinila vědecké hodnocení, na jehož základě dostala později vypěstovaná rostlina svoji osobní identitu s hodnocením vynikající kvality.
Tím započala další etapa, která měla za následek přívalu pracovních sil nejen z Británie, ale i Indie. Po letech tvrdé práce podpořené láskou k přírodě a touhou žít v jejím souladu, se zrodilo dílo s obnovitelným zdrojem, jenž je cítit v každém doušku čaje.
Vlastní letité zkušenosti potvrdily blahodárné účinky, které vyzdvihují popíjení čaje k péči o svoji schránku. Složky čaje přírodního antioxidantu tvoří přirozenou bariéru proti radikálům v těle, které vznikají z oxidačního stresu.
Pro duchovní růst je zejména vhodný jako pomocník při zvládání zmíněného stresu, neboť podporuje vyladit nervovou soustavu. Je to díky aminokyselině theanin, která mimo jiné zlepšuje koncentraci.
Proto je vhodné užití v ranních hodinách z důvodu vyššího obsahu kofeinu i pro ty, co se kávy ani nedotknou. Všeobecně je známo, že čajovina má více kofeinu než samotná káva.
Skvělé ranní povzbuzení s dodatkem energie je devízou pro přicházející pracovní úkoly s lepším soustředěním. Je také vhodný ke zklidnění mysli, neboť ji nechává upozaděnou.
Dobře působí na kardiovaskulární systém, neboť podporuje jeho funkci a tím i snižuje riziko tohoto onemocnění.
Je nutné zmínit, že pro osoby s problémy tohoto typu, včetně tlaku, společně v kombinaci s léky není doporučován, pouze na základě konzultace se svým ošetřujícím lékařem!!! – více informací na dotaz.
Čajovina obsahuje fluorid, který dobře funguje proti bakteriím. Lze tak čaj přímo užívat jako ústní vodu, která též slouží nejen k odstranění zápachu z úst, ale příznivě působí na zuby i dásně.
Samozřejmě za předpokladu bez přidaného medu!, cukru! a dalších sladidel! Čaj se opravdu takto nepopíjí.
Díky účinkům se přidává i do bylinných směsí, jež jsou určeny na poklidné stavy roztěkané mysli. Však v podobě dobrého pomocníka slouží při redukci stravy a řešení úbytku hmotnosti.
To je umožněno na základě obsažených složek v čaji, které umí zrychlit metabolismus, a tak při správné životosprávě pomoci s tím, co přebývá.
Zajímavé jsou i poznatky vnějšího těla, které se projevují na výsledku směrem k pokožce.
Vhodná konzumace činí denně malý šálek čaje v ranních hodinách (nikoliv české tupláky, obr hrnky, mega kastroly na čaje, které více jak 100% škodí) a v odpoledních hodinách nejpozději kolem sedmnácté hodiny, jinak během noci budete stále běhat s potřebou a ovlivníte si spánkový režim, tudíž ráno vypadáte jako sova v akvárku.
Proto klidný odpočinek s douškem teplého čaje s bohatou energií a duchovního přínosu činí vhodného společníka k sebe hodnotám, a jak staré moudro praví – Vše užívej s plným vědomím, láskou a hlavně popsanou mírou...